TV en radio

TV is effectiever dan radio

TV vs radio

Steeds vaker worden er uitspraken gedaan over de impact van offline-mediakanalen op de online response van consumenten. In het bijzonder worden vergelijkingen gemaakt tussen de kanalen TV vs radio. Kan dit? En worden de juiste conclusies getrokken?
Binnen Mediasynced zijn wij van mening dat een eerlijke vergelijking (praktisch) onmogelijk is. Immers, verschilt het kijkgedrag van TV aanzienlijk van het luistergedrag op de radio. Ook het moment dat actie wordt ondernomen naar aanleiding van de spot verschilt.
Toch ligt er bij adverteerders de wens om de effecten van TV en radio met elkaar te vergelijken. Met als gevolg dat Mediasynced een Spotalytics deep-dive analyse heeft gemaakt op haar TV- en radiodata uit 2019.

Mediasynced analyse

 • Enkel data uit Nederland
 • Data van adverteerders uit 6 branches zijn meegenomen
 • Uplift: direct websiteverkeer tot max 10 minuten na spotuitzending
 • Een periode langer dan 10 minuten, leidt tot onbetrouwbare resultaten. Dit refereert naar ruis of bijvoorbeeld overlappende spots.

Conclusie

Het effect voor TV is per GRP 9x effectiever vergeleken met een GRP op radio. Het gaat om het directe websiteverkeer naar aanleiding van de spotuitzendingen (max 10 minuten na de spotuitzending). In de tabel hieronder zijn een aantal duidelijke verschillen tussen branches inzichtelijk gemaakt.
TV vs radio

*Aanvullende opmerken analyse:
 • Enkel spot airings vanaf 0.2 grp zijn meegenomen in het onderzoek. Voor zowel radio als TV om een zuivere uplift te kunnen meten. 
 • Aan de hand van onze geavanceerde detectie infrastructuur zijn de uitzendtijden in schema’s verfijnd tot op de seconde nauwkeurig.
  (Voor radio wijkt dit vaak sterk af van de realiteit)
 • Geanalyseerde hoeveelheid GRP’s (TV en radio tezamen)
  GRP = 13.498

Lees het complete Artikel van Screenforce

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn