werkt humor in reclames

Humor in commericals. Werkt het of juist liever niet?

Humor bij high involvement producten

Bijna 1 op de 4 reclames gebruikt tegenwoordig humor. Maar is het gebruik van humor in reclame ook effectief? Volgens het onderzoek van Gulas & Weinberger (2006), een overzichtswerk waarin de resultaten van 40 jaar onderzoek naar humor in reclame werden samengevat, kunnen we concluderen dat humor geen significante bijdrage aan de overtuigingskracht van reclame levert.

Het gebruik van humor in commercials eist soms zoveel aandacht op dat het merk nog maar nauwelijks binnenkomt. Het succes van het gebruik van humor in commercials hangt af van de branche en het soort product. Zo kan humor een positief effect hebben bij producten die geen expliciete boodschap hebben en voornamelijk op gevoel worden gekocht. Maar wanneer het gaat om ‘high-involvement producten’ waarbij de productinformatie van belang is bij het maken van een beslissing, werkt een grap over het algemeen minder goed. Denk aan verzekeringen, auto’s, witgoed, en zakelijke producten.

In ons onderzoek hebben we onderzocht wat het effect is van humor op het directe online zoekverkeer. We hebben ons hierbij voornamelijk gefocust op de autobranche omdat we hier het meest significante effect zagen.

Humor is geen traffic booster

Wanneer we kijken naar de resultaten van ons onderzoek kunnen we constateren dat humor over het algemeen geen traffic booster is. Commercials met humor presteren aanzienlijk slechter dan commercials met een niet-humoristische inhoud. Als we alle commercials en alle beschikbare sectoren in overweging nemen, blijkt dat commercials met een humoristische inhoud 24,4% minder goed presteren in vergelijking met de algemene benchmark. Terwijl de afwezigheid van humor in een commercial het online verkeer juist met 15,9% zal verhogen.

Humor autoindustrie

Laten we teruggaan naar de autoindustrie, want wat blijkt? Daar werkt het gebruik van humor in commercials overduidelijk averechts. Gemeten over 53.000 uitzendingen, vonden we dat autocommercials met een humoristische inhoud een terugval van 30,3% opleverden in vergelijking met de gemiddelde resultaten voor alle autoreclamespots. Dat is een aanzienlijk verlies aan direct effect op het website verkeer en online conversie. Een auto is duidelijk een voorbeeld van een ‘high involvement product’ waarbij het gebruik van humor kan afleiden van belangrijke informatie en specificaties.

blank

Opzet research

Research en innovatie zitten in het DNA van Mediasynced. Dit onderdeel van ons DNA wordt al 9 jaar gebruikt voor het ontwikkelen van technologieën, die het mogelijk maken de impact van TV en radiocampagnes in kaart te brengen. In ons grootschalige researchproject hebben we met gebruik van ons detectiesysteem bijna 200.000 tv-ad uitingen van 200 adverteerders gekwalificeerd. We hebben 34 verschillende attributen (bijv. muziek, beroemdheden, humor, logo zichtbaarheid) in 11 verschillende productcategorieën onderverdeeld. Om dit nog spectaculairder te maken, hebben we elke uitzending gewaardeerd door veranderende online zoekvolumes te meten. Dit gaf ons een goed idee welke tv-attributen het meeste online verkeer genereren.

Mediasynced Reseach Lab

Deel dit artikel:

Facebook
Twitter
LinkedIn